PROVTRYCKNING & TÄTHETSPROVNING HUS

PROVTRYCKNING & TÄTHETSPROVNING HUS

Provtryckning, eller täthetsprovning som det ibland kallas, är ett bra sätt att säkerställa tätheten i klimatskärmen samt att den energiberäkning man har gjort för byggnaden faktiskt kan uppfyllas. Vid en täthetsprovning upptäcker man eventuella läckage i klimatskalet.
När man genomför läcksökningar ser man vad som kan åtgärdas och bli bättre.


Varför ska man genomföra en täthetsprovning av huset?

Idag lägger vi stor vikt vid att nya byggnader ska vara både klimat- och miljösmartare. I detta viktiga arbete är det avgörande att de hus vi bygger är så energieffektiva som möjligt. Ett hem som kräver mycket uppvärmning är, kort sagt, inte ett miljövänligt hem.
Det finns många faktorer som påverkar hur mycket energi ett hus behöver för uppvärmning. Allt från typen av isolering till hur väl isolerat och tätt huset är spelar en roll i de totala uppvärmningskostnaderna.
Genom att bygga hus med god lufttäthet kan vi minska behovet av uppvärmning och därmed öka byggnadens energieffektivitet.

Att satsa på god lufttäthet i en byggnad har många positiva effekter, såsom:

  • Lägre energiförbrukning, vilket betyder att uppvärmningskostnaderna minskar
  • Minskar risken för fuktskador som kan påverka husets hållbarhet
  • Ger en högre termisk komfort, där invånarna upplever en behaglig inomhustemperatur utan drag
  • Minskar risken för att förorenande ämnen och partiklar tar sig in i innemiljön
  • Bidrar till mindre ljudspridning, vilket skapar en lugnare atmosfär
  • Minskar risken för att en brand sprider sig snabbt

Genom att bygga på detta sätt tar vi ett omtänksamt steg mot en mer hållbar framtid för både oss själva och vår planet.

Hur genomförs provtryckningen?

Att genomföra en provtryckning för att kontrollera byggnadens täthet är en spännande process som hjälper oss att förstå hur väl ett hem skyddar mot kyla och fukt. Vid denna provning använder vi en Blower Door, en praktisk och portabel fläkt som vi monterar i ytterdörren, där den fästs tryggt mot dörrkarmen.
Vi kan antingen blåsa in luft och skapa ett behagligt övertryck i huset, eller blåsa ut luft för att skapa ett lätt undertryck.
Genom den tryckskillnad som uppstår, tvingas luften att hitta sin väg ut genom alla eventuella små sprickor och hål i byggnadens klimatskal. Om byggnaden är tät och välisolerad, krävs det endast en liten mängd luft för att känna av en tryckförändring. Men om byggnaden är otät, behöver vi istället en betydligt större mängd luft för att åstadkomma samma effekt.
Genom denna ovanliga men fascinerande metod får vi en tydlig bild av byggnadens täthet och kan på så sätt bidra till ett mer energieffektivt och trivsammare hem.